Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, decembrie 03, 2012

Roquefort Trifle with French Butter Pear Relish



Combinatie super clasică , branză Roquefort cu mucegai, dulceata de pere si nuci...

În materie de branză de tipul asta, nu exista ceva mai sus pentru mine. Uşor de tot as putea sa mănanc branza asta de mai multe ori pe zi si de mai multe ori pe săptămîna. Nu degeaba se spune ca este 'King of Cheeses, Cheese of Kings'

Reţeta ia combinatia asta si o transforma, în proces adaugand nişte nivele de sofisticare.
Branza Roquefort este servita ca mousse, perele ca piure iar nucile ca biscuite dacquoise.

Sus pe biscuite se pune un relish ( un premiu pentru cine îmi spune cum sa traduc asta în romană  :) ) de pere, ceapă si ardei roşu, toate tocate ultra mărunt si amestecate cu oţet si zahar. Combinatia este mortală, dulce si acrisoara în acelasi timp, se complementeaza perfect cu dulcele de la piure si cu gustul puternic de Roquefort.

Dacquoise-ul de nuci este bun si de unul singur, dar adăugat în toata combinatia asta... garantează o experienţa gastronomica de neuitat

Reţeta este una din retetele din The French Laundry pe care le-am făcut de mai multe ori si este relativ uşor de făcut, chiar dacă ia un pic de timp.

Pear Pure


Cincisprezece boabe de piper si sase boabe de ienibahar ( allspice ) de înfasoara în tifon si se leagă cu ata.

Apa, zahărul si pungulita de piper si ienibahar se aduce la fierbere, după care se adaugă perele si se fierb la foc mic pentru 20 - 30 de minute, acoperite cu un capac facut din hartie de pergament, pana ce perele devin foarte moi.

Perele, împreuna cu lichidul care a mai rămas ( piperul si ienibaharul se arunca ) ,  se fac piure în blender  si se pun la frigider.

Pear Relish


Ceapa rosie, ardei rosu decojit si nişte pere mai tari se toacă mărunt de tot si se fierb la foc mic în apa, oţet si zahăr...


pană ce tot lichidul se evapora si ingredientele s-au înmuiat.

Se tin în frigider pană înainte sa fie servite.

Roquefort Mouse


Laptele se încălzeşte si se toarna peste branza Roquefort sfaramata si se lasă asa cateva minute...


după care se amesteca intr-un blender pentru 10 minute.

Amestecul se încălzeşte putin,  se adauga gelatina si se amesteca pană ce gelatina s-a dizolvat în lichid.
Se strecoara printr-o sita fina si se da la frigider pană ce s-a racit.

Smantina se bate pană incepe sa se lege dar mai este inca în forma lichida si se adauga in amestecul de lapte si brînză

In paharele în care o sa se serveasca, se pun 2 sau 3 linguri de piure de pere peste care se pune un strat de Roquefort mouse si se tin în frigider pentru cel putin 3 ore.

Daquoise


Faina si nucile se proceseaza int-un robot de bucatarie pană compozitia devine o pulbere fina. Nu se proceseaza foarte mult, altfel nucile o sa devina uleioase.

Untul se bate intr-un castron pană are consistenta de maioneza.


In unt se amesteca faina si nucile procesate.


Albusurile se bat pană devin albe dar nu s-au intarit inca si se adaugă sarea.

Jumatate din albusuri se amesteca ( folding ) cu compozitia de nuci si rezultatul se amesteca cu restul de albusuri batute


Intr-o tava în care s-a pus un silpat, se intinde compozitia intr-un strat foarte subtire ( 1.5 mm )

Se foloseste un cilindru metalic si se marcheaza cercuri în aluat ca sa fie usor de rupt mai tarziu.


Se tin n cuptorul incalzit la 160 C pană se intaresc, 20 - 30 minute, intorcand o data tava după 10 minute.

Si cam atat! Am promis ca este super easy :)





Unul dintre aperitivele super preferate din The French Laundry, l-am savurat cu foarte multe placere de fiecare data cand l-am pregatit!

Share this post

11 comments

  1. Auzi la el, cica super easy!!! Normal ca pentru tine este, la cate retete care mai de care mai complicate ne-ai prezentat :) Mie mi se pare super fancy, si cred ca grozav de bun...dar despre 'easy' nu stiu ce sa spun :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa mananc sau s-o admir?!
    Vb Paulei, o fi easy ptr tine.. ca de ma apuc eu.. :D
    Cred ca combinatia aia de pere, ceapa si ardei este un fel de dulceata-peltea..?! Cred ca asta mi-ar iesi si mie :))
    Absolut minunat arata!!! Specific Oltean! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata de nu-i adevarat!Tare m-as infinge in portia aceea care este foarte apetisanta!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. oauuuuuu, am ramas cu gura cascata....noroc ca-i iarna...arata criminal, da cred ca tare-i bunaaaa

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am decat 14 boabe, ce ma fac?!Lasand gluma la o parte, iar trebuie sa modific lista de aperitive pentru Revelion.Imi super-place!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta este ceva in genul "next iron chef"! Nu as zice nu la taste testing :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Awesome! N-am cuvinte! Stiu, suna aiurea, dar nu am cuvinte. Sunt sigura ca e bun, bun. Si, aveai dreptate, Roquefort rocks!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata ca de obicei superb!!!O prezentare de zile mari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Intr-adevar e mai simpla ca celelalte si e super si asta!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Paula Gafitescu - Pe bune ca asta nu a fost grea :)

    @Simona - Si una si alta :).Merci!

    @DiaMar bucataria galbena - Merci :)

    @Cătău - Merci

    @Lilly - Pai cam e o problema cu numai 14 boabe :)

    @Mihaela - Merci! Data viitoare cand vizitezi NY :)

    @Disturbingly Delicious - Merci! you're too nice :)

    @Any - Merci

    @Maya - Merci

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top